Jepun Lancar Satelit Hasilkan Pancuran Hujan Meteor Tiruan Terangi Ruang Angkasa Hiroshima

Agensi ruang angkasa Jepun telah melancarkan roket yang membawa satelit yang mampu menyampaikan pancuran meteor tiruan ke atmosfer bumi.

Jepun dalam usaha untuk menjadi syarikat pertama dalam sejarah menghasilkan hujan meteor tiruan yang akan menerangi langit lebih terang daripada peristiwa alam semesta semula jadi.

Imej Kredit: The Telegraph

Objektif utama pelancaran itu adalah untuk menghasilkan percikan bintang yang hebat dalam saiz yang sangat besar di langit Hiroshima menjelang tahun 2020.

Laman web Astro Live Experiences (ALE) menjanjikan “tahap hiburan baru” melalui projek Sky Canvas, dengan cahaya langit masa depan menunjukkan jika paparan Hiroshima terbukti berjaya.

“Sky Canvas, projek bintang buatan pertama di dunia, bertujuan untuk membawa orang dari seluruh dunia bersama-sama menyaksikan pengalaman kolektif yang belum pernah terjadi sebelum ini.”

“Menggunakan ruang sebagai pentas kami, kami akan terus berusaha untuk membawa kehidupan hiburan yang baru. Kami akan menggunakan kepakaran teknikal dan pengetahuan untuk menyumbang kepada pembangunan sains.”

Sumber: The Independent

Sumber : SiakapKeli