Kalau Nafas Anak Berbunyi Bahaya Atau Tidak? Ini Penjelasan Dari Doktor Pakar

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Setiap pasangan yang mempunyai anak pasti mahukan anak-anak membesar dengan sihat tanpa ada sebarang masalah terutamanya kesihatan. Kesihatan anak-anak menjadi keutamaan setiap ibu bapa kerana mereka inginkan yang terbaik untuk cahaya mata mereka.

Jikalau anak mempunyai masalah kesihatan pasti tak senang duduk di buatnya memikirkan keadaan anak-anak. Apatah lagi jikalau anak itu masih bayi.

Antara penyakit yang mudah terjadi pada bayi yang masih kecil ialah nafas berbunyi. Bahaya atau tidak penyakit ini?

Buat ibu bapa yang tertanya-tanya atau mempunyai anak yang ada masalah sebegini tetapi bingung nak buat apa, kami kongsikan penerangan dari Dr Ezairy M.Sallih yang sedikit sebanyak akan membantu mereka yang ada anak atau kenalan yang menghidapi nafas berbunyi ini.

Selamat membaca dan semoga bermanfaat.

“Anak saya ini semenjak lahir, kerap sangat berbunyi nafasnya. Bila menangis, masa tidur.. lagi kuat bunyinya. Kenapa, doktor?”

Image result for laryngomalacia kids

Nafas bayi berbunyi : Bahaya atau tidak?

Ini info ringkas yang semua ibu bapa MESTI tahu.

1. ‘Laryngomalacia’ adalah masalah kongenital tisu larinks (kotak suara) di saluran pernafasan bahagian atas peti suara. Ini adalah masalah paling biasa ditemui di kalangan bayi yang mengalami masalah nafas berbunyi.

2. Struktur larinks yang tidak berfungsi dengan baik menyebabkan tisu sekitarnya jatuh dan menutupi di atas bukaan saluran pernafasan dan menghalang proses pernafasan!

3. Dalam kebanyakan kes, laryngomalacia pada bayi bukanlah keadaan yang terlalu serius. Maknanya, anak kita masih boleh bernafas, mereka juga dapat makan, minum dan mengalami tumbesaran seperti biasa. Bagi kebanyakan bayi yang mengalami masalah ini, ia akan sembuh tanpa apa-apa spesifik pembedahan pada masa mereka berusia antara 18 hingga 20 bulan.

4. Walau bagaimanapun, ada peratusan kecil bayi yang mengalami laryngomalacia akan mempunyai masalah pernafasan, makan dan berat badan. Gejala-gejala ini memerlukan perhatian segera!

No photo description available.

Apa sebab berlakunya masalah ini?

1. Penyebab sebenar laryngomalacia tidak diketahui. Relaksasi atau kekurangan kekuatan otot di saluran pernafasan kebiasaannya menjadi faktor. Ia biasa berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan.

2. Masalah ini biasanya berlaku semenjak lahir atau dalam bulan pertama usia. Reflux gastroesophageal (reflux GE) mungkin menyumbang kepada gejala masalah ini. Pernafasan berbunyi akan menjadi lebih teruk apabila bayi baring menelentang atau ketika menangis.

Apakah simptom dan gejala yang boleh dilihat pada anak-anak!

Sekiranya anak anda dilahirkan dengan laryngomalacia, gejala mungkin berlaku selepas lahir, dan boleh menjadi lebih jelas dalam beberapa minggu pertama kehidupan.

Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami laryngomalacia akan sembuh antara umur 18 hingga 20 bulan. Gejala termasuk:

1. Nafas yang berbunyi. Selalunya lebih teruk apabila bayi itu menangis atau tidur di belakangnya (menelentang)

2. Kesukaran ketika makan atau menyusu

3. Mengalami masalah berat badan

4. Kemungkinan tercekik semasa memberi makan

5. Apnea (penghentian pernafasan)

6. Menarik leher dan dada pada setiap kali nafas

7. Cyanosis (menjadikan biru)

8. Reflux gastroesophageal (meludah, muntah dan regurgitasi)

9. Jangkitan paru-paru (akibat penyedutan makanan ke dalam paru-paru)

Image may contain: text

 Apakah teknik rawatan bagi pesakit laryngomalacia? Adakah ia serius ?

1. Dalam 90 peratus kes, laryngomalacia akan sembuh tanpa rawatan pada masa kanak-kanak berusia 18 hingga 20 bulan.

2. Walau bagaimanapun, untuk sesetengah masalah yang teruk, anak anda mungkin memerlukan rawatan termasuk ubat atau pembedahan.

Image result for kids checking up with doctor

Perhatian!!!

Pergi ke hospital dengan segera jika bayi anda alami tanda-tanda seperti ini:

1. Berhenti pernafasan selama lebih daripada 10 saat

2. Kelihatan biru di sekeliling bibir

3. Anak kelihatan menarik-narik leher atau dada ketika bernafas walaupun selepas diubah posisi atau dibantu untuk melegakannya.

Masalah ini mungkin biasa-biasa, namun jika kita sebagai ibu bapa sekadar sambil lewa, tidak tahu langkah apa perlu dibuat. Takut-takut menjadi punca kekesalan kita di kemudian hari.

Jumpa doktor jika anda rasa anak anda mempunyai sebarang masalah.

Semoga perkongsian kali ini berguna untuk kita semua.

Sumber: Dr Ezairy M.Sallih

Sumber : SiakapKeli