Sejarah The Wall Dalam Game Of Thrones

Benteng pertahanan yang dibangunkan daripada paduan ais ini dibina sekitar tahun 8000 SM oleh Brandon the Builder setelah Perang ‘War of the Dawn’ yang bertujuan untuk melindungi tujuh empayar bersekutu daripada serangan puak gasar (Wildlings) dan tentera mitos White Walker.

Mengikut catatan George RR Martin di dalam bukunya ‘A Song of Ice and Fire’, benteng ini berketinggian hampir 213 meter, selebar 91 meter dan berkepanjangan hampir 482 kilometer ini mampu menahan pelbagai serangan daripada musuh yang datang dari luar benteng. Ketinggian benteng ini tidak mampu dicapai oleh sesiapa sahaja, bahkan panahan anak-anak panah musuh tidak mampu untuk melukakan pengawal yang berkawal di atas benteng tersebut.

Benteng ini dilengkapi dengan menara pengawal utama sebanyak tiga buah iaitu:

1. Shadow Tower (benteng barat).
2. Eastwatch-by-the-Sea Tower (benteng utara).
3. Castle Black (benteng tengah).

Menara/pos yang lain adalah, Westwatch-by-the-By-the-Bridge, Sentinel Stand, Greyguard, Stonedoor, Hoarfrost Hill, Icemark, The Nightfort, Deep Lake, Queensgate, Oakenshield, Woodswatch-by-the-Pool, Sable Hall, Rimegate, The Long, Barrow, The Torches dan Greenguard.

Antara ketiga-tiga menara ini, menara Castle Black adalah pusat kekuatan pertahan dan menara ini juga sering diincar oleh pasukan musuh kerana kedudukannya yang terlalu terbuka dalam medan peperangan.

Pasukan pengawal atau tentera yang menjaga benteng ini dikenali sebagai The Nightwatch yang bersumpah untuk taat setia berjuang bermati-matian mempertahankan benteng tersebut. Pemimpinnya pula dikenali sebagai Lord Commander of the Watch.

Benteng ini pernah diserang oleh pasukan bersekutu Wildlings pimpinan King-Beyond-the-Wall iaitu Raja Mance Rayder dalam perang ‘Battle of Castle Black’ pada tahun 301 M. Pasukan bersekutu Wildlings dikalahkan oleh pengawal Nightwatch dengan bantuan angkatan pasukan tentera dari Raja Stannis Baratheon. Tetapi Raja Stannis meninggal dunia dalam pertempuran ini akibat luka yang parah dan dibunuh secara langsung oleh bekas pengawal diraja, Raja Renly Baratheon iaitu Brienne of Tarth.

Benteng ais yang megah ini akhirnya hancur diserang oleh pasukan White Walkers pimpinan Night King dalam pra-perang ‘Winter Is Coming’.

Jadi, begitulah berakhirnya sejarah fiksyen Benteng Ais Utara yang terdapat di dalam drama bersiri ‘Game of Thrones’. Ya, fiksyen sahaja, bukan wujud betul pun benteng ais ini melainkan hanya wujud di dalam imaginasi pengikut fanatik Flat-Earth yang dikatakan Antartika adalah benteng ais mengelilingi Bumi.

The post Sejarah The Wall Dalam Game Of Thrones appeared first on The Patriots.

Sumber : ThePatriots