Siapa Sangka Sebenarnya Isteri Dua Kali Ganda Stress Layan Suami Berbanding Anak-Anak, Ikuti Tips Rumah Tangga Harmoni Dari Lelaki Ini

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Isteri 2x ganda stress layan suami daripada layan anak-anak.

Mana tak stress, anak baru 2 tapi isteri jaga macam anak dah 3 orang. Bukan makan, minum, pakai dan tidur anak je kena fikir, suami punya pun isteri kena fikir juga.

Dia la pembantu rumah, jururawat, guru, pemandu, tukang masak, tukang main dengan anak dan juruwang keluarga. Tak hairan la ramai isteri yang mengadu penat dan stress, terutama jika si isteri masih bekerja.

Image result for stress housewife

Bukan anak-anak… Tapi suami!

Malangnya, bagi ramai wanita, setelah menjadi ibu mereka bukan sahaja kena mengasuh anak, malah terpaksa juga mengasuh suami.

  • Malah, 46% daripada wanita mengatakan suami mereka menyebabkan stress lebih tinggi daripada anak-anak mereka!
  • Tiga orang dari  empat yang masih ada pasangan mengatakan bahawa mereka melakukan kebanyakan tugas keibubapaan dan rumahtangga.
  • Satu dalam setiap lima ibu berkata tidak dapat bantuan daripada pasangan mereka adalah sumber utama stress setiap hari.

Terdapat satu kajian penyelidik dari University of Padova mendapati bahawa terdapat kesan kesihatan yang berbeza apabila seorang pasangan meninggal dunia.

Apabila suami kehilangan isteri, kesihatan mereka merosot, tetapi apabila wanita kehilangan suami mereka, isteri menjadi lebih sihat dan lebih baik mengatasi stress dan depressi.

Sudah terbukti yang suami lebih bergantung pada isteri dan bukan sebaliknya!

Oleh itu ikuti perkongsian dari saudara Mohd Fhais di laman Facebook beliau tentang sedikit sebanyak tips untuk suami isteri menjalani rumah tangga harmoni.

Selamat membaca dan semoga bermanfaat.

Image result for stress housewife

Ramai yang salah faham dengan konsep “leader” dalam rumahtangga. Tugas suami sebagai leader keluarga bukan hanya bagi arahan sahaja tapi leader keluarga bertanggungjawab ke atas kesihatan, kebahagiaan dan keselesaan anak dan isteri mereka

      1. Suami Kena “Involve” Dalam Urusan Rumahtangga & Parenting

Tak pandai boleh belajar. Kalau tak buat langsung memang sampai bila pun tak pandai. Berani dan rajinkan diri, tanya isteri kalau ada apa – apa yang boleh di bantu. Jangan malu untuk jadi pandai, tapi malulah bila berlagak pandai!

2. Berbincang Tangga Kejayaan Rumahtangga

Ada tak puas hati isteri terus bincang dengan suami. Pendam tak datangkan faedah. Suami pula jangan ego, dengar baik – baik bila isteri luahkan perasaan tu. Kalau nak tahu, luahan isteri itu la penanda aras prestasi kita sebagai suami, ayah dan lelaki.

Related image

  3. Isteri Tolong Percaya Pada Suami

Selalunya akan ada dua belah cerita. Suami cerita lain, isteri cerita lain. Berhenti salah menyalah. Mula percaya pada suami, yakinkan suami boleh buat sebab setiap lelaki pasti mahu jadi suami dan ayah yang terbaik buat keluarga.

  4. Berhenti Kejar “Perfect”

Kadang – kadang bukan suami tak tahu buat kerja tapi si isteri yang terlalu cerewet. Sentiasa nampak salah suami. Suami yang nak membantu pun jadi tawar hati. Biarkan je macam mana suami nak buat, comot sikit tak apa asalkan dia tolong.

Related image

 5. Sentiasa Hargai Diri Sendiri

Tolak godaan untuk sentiasa buat kerja. Ingatlah untuk menghargai masa anda sendiri untuk “self healing” dan menjaga kesihatan diri anda sendiri. Buat kerja biar berpada – pada, kesihatan kena jaga selalu.

“Ringan sama di jinjing, berat sama di pikul”

Ingat! Anda bukan hanya ibu bapa, anda berdua adalah rakan kongsi, anda berkongsi hidup sebagai satu keluarga.

Leader ( suami ) yang baik adalah leader yang boleh “lead & protect” ahli keluarga mereka, bukannya “comand & conquer” !

Sekian, semoga bermanfaat. Silakan share!

#coretanfhais
Join channel telegram saya untuk lebih banyak ilmu dan tips kekeluargaan dan keibubapaan.
Klik 👉 t.me/CoretanFhais

Sumber : SiakapKeli