“Ustaz Ni Berdosa Dekat Kau, Ceramah Sana-Sini Makan Sedap-Sedap, Apa Saya Nak Jawab Nanti Allah Tanya,” – Ebit Lew

Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew terkenal dengan mengambil pendekatan khusus terhadap golongan yang tidak bernasib baik termasuk gelandangan di sekitar Kuala Lumpur.  Gerakannya sentiasa mendapat perhatian dan pujian daripada masyarakat.

Ustaz Ebit dilihat bergerak secara agresif dalam mendalami kehidupan golongan ini sekaligus merasai jatuh bangun kehidupan mereka.

Terbaru, beliau berkongsi satu video menyaksikan kehidupan seorang anak muda di pinggir kota jauh daripada hiruk-pikuk bandar.

Hatinya sayu mengenangkan usianya yang masih muda tetapi masa depannya seakan kabur.

Sebak ya Allah hati ini tadi turun jambatan. Terkejut tiba -tiba ada seorang terbaring macam ni. Cuba pergi dekat hati kuat berdebar rasa sesuatu. Sekali panggil banyak kali lepas tu saya kuatkan hati pegang dia dan kejut dia. Rasa nadi dia. Dia tidur ni. Saya sangka dia pengsan atau tidur mati ni..jika kejut akan marah nanti.. Sekali dia langsung tak marah tapi bangun tidur terus salam cium tangan saya dengan senyuman. Dia pernah jumpa saya. Bersih muka dia.. Ustaz. Terima kaseh ustaz. Saya tanya berapa lama tidur kat sini. Dah 2 bulan. Sekarang duduk seorang diri jer bawah jambatan ni. Tunjuk belakang kepala dia baru kena pukul terbelah sikit. Ya Allah. Tapi dia ok jer katanya. Tenang jer..

Saya tengok ic saja nak kenal. Ya Allah baru 20 tahun. Kuat dan hebat sebenarnya anak ini..
Saya minta maaf padanya. Ustaz ni berdosa sangat kat kau. Ceramah sana sini. Makan sedap-sedap. Hidup senang lenang. Kau duduk dekat sini. Apalah saya nak jawab nanti Allah tanya. Tak sangka anak muda begini tidur bawah sini. Pasti ada masalah besar dalam hidupnya. Berdosa rasa pada adik. Ya Allah…


Takper ustaz. Ustaz sudi cari saya di bawah sini. Ustaz selalu cari kami macam ni dekat bawah longkang ni. Saya jadi sedih sangat. Tak tahu nak buat apa.
Kau nak kerja tak adik? Nak ustaz. Nanti ustaz tolong carikan kau kerja. Kau kerja elok-elok yer..nak ustaz tolong yer cari saya kerja. Kalau ada asrama boleh saya duduk dekat situ.

Sedih lak rasa. Saya nak peluk dia. Ustaz. saya kotor busuk. Ustaz pakai jubah. Ish takper adik. Kau mulia baik Allah sayang. Ustaz ni kotor berdosa biarkan kau dekat sini. Dia tak berhenti cakap terima kaseh dan lambai saya. Saya beri sedikit duit padanya dan makanan. Nanti saya cuba fikirkan bagaimana nak bantunya. Ya Allah tuhanku maafkanlah diriku ini. Apa nak jawab pada Allah dan apa nak jawab pada Nabi saw…maafkanlh diriku ya Allah..-ebitlew #doortodoorebitlew#astroaosis#keluargasunnahPerbaikiDiriOktober2019 #jelajahNegeri #ebitlew#ustazebitlew

Sumber: Ebit Lew

Sumber : SiakapKeli