Saintis Dakwa Minum Jus Buah-Buahan Terlalu Kerap Boleh Mendatangkan Bahaya Kepada Kesihatan

Mengambil jus buah dengan kerap boleh mendatangkan kesan buruk untuk diri anda dan ada kemungkinan membawa kematian awal, sama seperti anda mengambil minuman bikarbonat dengan banyak, kata penyelidik.

Kajian ini menjelaskan bahawa punca kematian adalah disebabkan terlalu kerap mengambil minuman manis dan ini mewujudkan pelbagai risiko penyakit.

Penyelidikan yang berpangkalan di AS itu membuat perbandingan antara 100% jus buah-buahan dengan minuman manis- seperti cola.

Penyelidikan yang baru sahaja diterbitkan di dalam Journal of the American Medical Association (JAMA), yang melakukan analisis data yang diambil sebanyak 13,440 orang. Mereka mencatatkan jumlah pengambilan minuman jus dan minuman beralkohol dan beberapa kekerapan mereka minum.

Semasa pemeriksaan selama purata enam tahun, terdapat 1,000 kematian dari sebarang sebab dan 168 kematin yang dicatatkan akibat penyakit jantung koronari.

Daripada catatan itu juga, kajian mendapati 8.4% daripada pengambilan kalori mereka setiap hari daripada yang berminyak dan 4% peratus daripada 100% mengambil jus buah.

Daripada data yang diterima juga, orang ramai lebih memilih untuk mengambil tenaga dari sumber ini sebanyak 10% berbanding yang mengambil dalam jumlah yang sedikit iaitu kurang dari 5%.

Selepas faktor-faktor lain diambil kira, seperti obesiti, data yang terkumpul membuktikan bahawa meminum air manis mempunyai 11% risiko mati berbanding meminum minuman jus mempunyai risiko sebanyak 24% dengan kuantiti air yang sama iaitu 12oz.

“Walaupun jus buah 100% mengandungi beberapa vitamin dan fitonutrien, ia akan hilang jika dijadikan jus, dan yang tinggal hanyalah sekadar gula dan air.

“Walaupun gula dalam SSB ditambah semasa pemprosesan dan jus dalam buah 100% semulajadi, gula tertentu yang dimasukkan ke dalam badan akan bertindakbalas biokimia apabila dimetabolisme adalah sama.

Professor Dr. Gunter Kuhnle, iaitu profesor pakar nutrisi dan kesihatan dari University of Reading berkata kajian ini sangat penting, terutama kerana jus buah-buahan ini sering dilihat dan dijadikan sebagai alternatif ‘sihat’, walaupun mereka sering mengandungi lebih banyak gula (terutama smoothies)

“Jus boleh menyediakan vitamin dan juga serat, tetapi sangat sedikit manfaat kesihatan eperti fitokimia yang dalam jus buah adaah sangat rendah untuk memberi kesan yang lebih baik kepada tubuh dan tidak ada kesan yang bermanfaat daripada yang disebut sebagai antioksida”

“Ini penting kerana jus buah-buahan dan minuman ringan tidak dianggap sebagai minuman manis. Kedua, ia mencadangkan faedah kesihatan namun kandungan gula yang mengatasi kebaikan itu”

“Jus buah-buahan dianggap pengganti miskin untuk penggunaan buah-buahan sebenar, khususnya ia lebih murah dan mudah dicari. Jus oren 150ml dibuat kira-kira 2 biji oren tetapi ramai yang tidak mahu makan dua biji oren berbanding hanya minum jus yang sudah dipaketkan”

Di UK, cadangan umum minum jus buah-buahan sebanyak 150ml adalah setiap 5 hari, dan tidak boleh lebih. Ini kurang daripada separuh jumlah yang dijumpai dalam kajian ini untuk menghasilkan peningkatan sederhana dalam kematian. Jadi, melalui kajian ini, tidak ada cadangan untuk menjadikan minuman jus buah-buahan adalah susatu keperluan dan dianggap kebiasaan.

Sumber: Daily Mail 

Sumber : SiakapKeli