Perjuangan Muslim Kulit Hitam, Kisah Pahlawan Yang ‘Mengistiharkan’ Brazil Sebagai Negara Islam

Walaupun Islam kononnya sering dikaitkan dengan keganasan bahkan hingga tercetusnya persepsi ketakutan mahupun kebencian masyarat, ramai komuniti dunia yang tidak sedar bahawasanya pada abad ke 21 ini penyebaran syiar Islam kian berkembang khususnya di kawasan Amerika Latin.

Malah jumlah penduduk beragama Islam terkini di sana dijangkan mencecah hampir lima juta orang daripada keseluruhan populasi penduduk Amerika Latin iaitu 620 juta orang.

Meskipun jumlah muslim di kebanyakkan negara tersebut masih kurang satu peratus, sebenarnya terdapat beberapa negara di kawasan berkenaan yang mencatat rekod tertinggi memiliki penganut agama Islam seperti di Brazil iaitu sebanyak 1.5 juta orang.

Gambar : LDS Living

Dalam sejarah penceritaan Islam di Brazil, semua ini dimulakan dengan seorang pemuda bernama Zumbi.

Ia merupakan nama seorang pahlawan Islam yang sangat berani dan memainkan peranan penting dalam memulihkan kemuliaan Islam di Brazil.

Secara beransur-ansur, beliau dan ulama tempatan berjaya mewujudkan Daulah Islamiyah di Brazil. Ia sejarah zombie berdasarkan artikel berjudul Jihad al Turbani Miatu min Udzoma ‘ummah al-Islam Ghoiru Majro at-Tarikh.

Selepas orang kulit putih Eropah beragama Kristian memasuki Amerika Utara dan Selatan, orang Eropah membahagikan tanah baru yang duduki itu kepada dua bahagian operasi.

Inggeris dan Perancis mengawal Amerika Utara dan Amerika Selatan ditadbir oleh Portugis dan Sepanyol. Terdapat perbezaan yang sangat ketara mengenai bagaimana 2 bahagian Eropah menjajah Amerika.

Gambar : Iluminasi

Orang-orang dari UK dan Perancis cuba untuk menguasai rantau Amerika Utara dan tanah yang diduduki, dengan slogan “Orang India yang baik adalah orang India yang mati”.

Orang-orang dari Portugal dan Sepanyol pula tidak menduduki tanah mereka secara langsung, tetapi juga mempunyai slogan di Amerika Selatan iaitu “Bunuh kemudian merampas hartanya dan pergi”.

Oleh itu, terdapat perbezaan besar yang berkaitan dengan ekonomi AS dan Kanada (Amerika Utara) berbanding keadaan ekonomi negara-negara di Amerika Selatan yang mana lebih cenderung untuk menjadi miskin.

Imperialis Portugis mengambil bahagian di Brazil yang luas dan kaya manakala Sepanyol menguruskan beberapa buah negara lain.

Portugis menjajah Brazil dengan kekejaman sebenar. Mereka membunuh penduduk asal Brazil untuk mengawal kekayaan yang ada, mengorek lombong emas dan memindahkannya ke Portugal menggunakan tenaga buruh penduduk Brazil.

Bukan sahaja di Brazil, mereka juga mencampurkan orang asli Brazil dengan orang kulit hitam di Afrika dengan cara menjajah orang Islam di rantau Afrika Barat.

Lakaran Zumbi menentang penjajah (Gambar : Iluminasi)

Mereka mempunyai tujuan untuk membawa masuk orang-orang Afrika yang dikenali sebagai golongan yang bekerja keras, ke Brazil untuk mengorek kekayaan Amerika Selatan demi kepentingan sendiri.

Secara beransur-ansur mereka membawa orang Islam di Afrika melalui kapal ke wilayah Brazil. Akhirnya, kebanyakan daripada mereka dijadikan sebagai hamba pada awal tahun 1538 M.

Tak sampai 40 tahun, sekitar 14,000 ribu umat Islam dibawa masuk ke Brazil dari Afrika, dan bilangan penduduk di situ tak sampai 57,000 orang.

Pada tahun berikutnya, Portugis terus meningkatkan bilangan orang kulit hitam di Brazil, dari Angola yang mencapai 642 ribu penduduk Islam berkulit hitam.

Mereka membawa penduduk Islam Afrika Barat secara beransur-ansur dan secara besar-besaran. Dan ini disahkan oleh beberapa dokumen yang masih wujud di Muzium Brazil.

Kebanyakan orang yang datang dari Afrika ke Brazil adalah keturunan orang Islam yang boleh membaca Al-Quran.

Gambar : Al Jazeera

Walau bagaimanapun, kemudian penceroboh mula memahami agama Kristian agar tentangan daripada penganut Kristian tidak terlalu kuat, namun Portugis terus menekan dan memaksa agama Kristian kepada umat Islam dengan ancaman pembunuhan dan penyeksaan.

Oleh itu, apabila orang Kristian beranggapan bahawa Islam ‘mati’  di tanah Brazil selama-lamanya, maka datang seorang wira Islam bernama Zombie atau Zumbi dos Palmares.

Zumbi berjaya membakar semangat saki-baki pemuda Islam yang masih wujud di Brazil. Komander ini kemudian bergerak bersama para ulama tempatan untuk mengajak orang di Brazil dalam memahami ajaran Islam sehingga mereka memahami agama mulia ini.

Mereka juga mengajar Al-Qur’an dan undang-undang Islam sangat bertolak ansur dan terpuji. Dengan ini, umat Islam di Brazil semakin meningkat hari demi hari.

Zumbi kemudiannya mengumumkan penubuhan “Negara Islam Brazil” pada tahun 1643. Beliau juga menyebut bahawa peraturan pertama adalah kebebasan adalah prinsip undang-undang yang ditegakkan di wilayah tersebut.

Gambar : Research Gate

Melihat perkembangan Islam yang begitu pesat ini, Portugis melancarkan serangan ke negara-negara kecil yang muncul di benua Amerika.

Walau bagaimanapun, dengan izin Allah, Zumbi e dan umat Islam lain mengalahkan penceroboh untuk membangunkan wilayah Islam yang lebih luas di Brazil.

Malah, beliau juga mampu menakluk 20 wilayah di Negeri Bahi, Brazil. Dan terus berlangsungnya negara Islam di Brazil lebih dari 50 tahun.

Perjuangan umat Islam kulit hitam melawan imperialis berterusan sehingga kerajaan Portugis menggunakan pengaruh mereka untuk menghancurkan perkembangan Islam semakin besar.

Jadi, pasukan laut imperialis yang lain dihantar untuk membantu Portugis menyekat benih revolusi Islam pada tahun 1695 M.

Sehingga jatuh pejuang satu demi satu dan imperialis semakin menyebarkan kuasa mereka di Brazil sehingga gugurnya satu demi satu pahlawan Islam, membolehkan mereka mengembangkan kuasa di Brazil.

Rujukan:

1. Tanwir

2. Merah Putih

3. Zumbi

Sumber : Iluminasi 

Sumber : SiakapKeli