Ini Definisi Umur Belia Di Seluruh Dunia Dan Hak Yang Boleh Mereka Tuntut

Di Malaysia, belia ditakrifkan sebagai mereka yang berusia di antara 15 sehingga 40 tahun. Tetapi bermula tahun ini, had umur kategori belia telah diturunkan kepada 30 tahun melalu Draf  Dasar Belia Malaysia (DBM) bagi menggantikan dasar sedia ada sebagai intipati penting dalam perubahan serta penambahbaikan, seiring dengan keperluan semasa.

Malah melalui Dasar Pembangunan Belia Negara yang dikaji semula pada tahun 1997 telah menyatakan bahawa generasi belia merupakan aset terbesar yang berpotensi untuk menyumbang kepada pembangunan negara. Di samping itu, golongan ini juga akan menentukan kekuatan pertumbuhan sosial, ekonomi dan politik di sini.

Tapi sebenarnya, setiap negara mempunyai takrifan usia bagi belia yang berbeza-beza.

PBB juga menyatakan mereka menyedari bahawa terdapat beberapa definisi bagi belia dalam entiti PBB seperti Youth Habitat 15-32 dan Piagam Pemuda Afrika 15-35.

Di kebanyakan sub-Sahara Afrika, istilah “belia” dikaitkan dengan lelaki dari 15 hingga 30 atau 35 tahun. Belia di Nigeria termasuk semua anggota Republik Persekutuan Nigeria berumur 18 hingga 35 tahun.

Ramai kanak-kanak perempuan Afrika mengalami “belia” sebagai tempoh singkat antara permulaan baligh dan perkahwinan serta tempoh keibuan.

Gambar Hiasan

Tetapi di bandar, wanita miskin sering dianggap beliah untuk tempoh yang lebih lama, walaupun mereka melahirkan anak di luar perkahwinan.

Manakala, pembinaan jantina belia di Amerika Latin dan Asia Tenggara berbeza dari sub-Sahara Afrika. Di Vietnam, pengertian yang meluas tentang belia adalah pembinaan sosiopolitik bagi kedua-dua jantina antara umur 15 dan 35 tahun.

Di Brazil, istilah belia merujuk kepada orang yang berumur antara 15 hingga 29 tahun. Julat usia ini mencerminkan pengaruh oleh undang-undang Brazil terhadap organisasi antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ia juga dibentuk oleh tanggapan remaja yang telah memasuki kehidupan seharian di Brazil melalui wacana mengenai hak kanak-kanak.

Pertubuhan antara kerajaan iaitu Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan mendefinisikan belia sebagai individu di antara 15 dan 29 tahun.

Ini Antara Hak-Hak Belia Yang Boleh Dituntut

[1] Usia Mengundi

Umur mengundi adalah umur minimum yang ditetapkan oleh undang-undang yang perlu dicapai seseorang untuk mengundi dalam pilihan raya umum.

Biasanya, usia ditetapkan pada 18 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat negara yang menetapkan usia serendah 16 dan setinggi 21.

Gambar Hiasan

Kajian menunjukkan bahawa 21% daripada semua individu berusia 18 tahun mempunyai pengalaman mengundi.

Ini adalah hak yang penting kerana dengan mengundi mereka dapat menyokong politik yang dipilih sendiri dan bukan hanya oleh orang-orang dari generasi yang lebih tua.

[2] Usia Persetujuan

Usia persetujuan adalah umur di mana seseorang dianggap sebagai layak secara sah untuk bersetuju terhadap perbuatan seksual.

Aspek yang membezakan umur undang-undang persetujuan jika hubungan seks dilakukan, maka individu di bawah usia minimum dianggap sebagai mangsa dan pasangan seksual tersebut dianggap sebagai pesalah.

[3] Usia Memandu

Usia memandu adalah umur di mana seseorang boleh memohon lesen memandu.

Negara-negara yang mempunyai umur memandu terendah iaitu di bawah 17 tahun dan ke bawah adalah Australia, Kanada, El Salvador, Iceland, Israel, Estonia, Macedonia, Malaysia, New Zealand, Norway, Filipina, Rusia, Arab Saudi, Slovenia, Sweden, United Kingdom (tanah besar) dan Amerika Syarikat.

Gambar Hiasan

Wilayah di Kanada iaitu Alberta dan beberapa negeri A.S. membenarkan beliau semuda 14 tahun untuk memandu. Niger mempunyai umur memandu minimum paling tinggi iaitu 23 tahun.

[4] Usia Sah Berkerja

Umur sah bekerja adalah umur minimum yang dikehendaki oleh undang-undang yang membolehkan seseorang itu bekerja, di setiap negara atau bidang kuasa.

Umur majoriti seperti yang diiktiraf atau diisytiharkan dalam undang-undang di kebanyakan negara telah ditetapkan pada usia 18 tahun.

Beberapa jenis kerja buruh biasanya dilarang walaupun bagi orang-orang di atas usia pekerja, jika mereka belum mencapai umur majoriti.

Aktiviti-aktiviti yang berbahaya, berbahaya kepada kesihatan atau yang boleh menjejaskan moral anak-anak bawah umur jatuh ke dalam kategori ini.

Hanya terdapat 3 buah negara di dunia sahaja yang mana golongan belia dengan usia maksimum mencecah 40 tahun iaitu Malaysia, Brunei dan Nepal.

Kebanyakan negara lain menetapkan usia maksimum bagi belia sekitar 30 dan 35 tahun. Korea Selatan adalah negara dengan usia minimum belia terendah iaitu 9 tahun.

Sumber: Iluminasi 

Sumber : SiakapKeli